top of page

Kaj je fascija?!
Prav gotovo vam je že kdo kaj razlagal o fasciji in ste prav poznavalsko prikimali, ja, ja, to sem že slišal. V bistvu pa ste si mislili »What the F… je fascija?!«. Pa saj tega se nismo učili v šoli? Res je, nismo se, niti se niso učili na medicinskih fakultetah. Šele raziskovanja zadnjih desetletij so prinesla spoznanje, da je fascija eden ključnih elementov veznega tkiva saj obkroža vsako kost, žilo, živčno tkivo in mišico. Tako je kot pajkova mreža prepletena po celem telesu od glave do pete. Ob tem pa pogosto dodajo, da je


Fascija skoraj tako občutljiva kot koža.

To pa je definitivno nekaj v kar se je smiselno poglobiti.


Meni najljubša in najbolj preprosta razlaga je bila, da si z veliko domišljije predstavljam, da je moja roka mišično vlakno. Okoli nje ovijem en konec odeje, odvečna dolžina odeje visi čez dlan. Poleg dam drugo roko, ki jo ovijem s preostankom širine odeje in si tako predstavljam, da je vsako vlakno ovito z odejo, ki predstavlja fascijo. Tukaj pa se zgodba ne konča, saj ravno tako so z isto »odejo« fascijo nato povezani mišični snopiči in nato mišica ter mišice… Se spomnite tistega dela od dolžine odeje, ki je visel čez dlan, to pa je vezivno tkivo iz fascije, ki se navezuje na kosti. In sedaj si predstavljajte, da imamo vse mišice, organe, žile… tako prepletene in povezane z enim ogrooomnim kosom fascije. Kar pomeni, če imamo poškodbo ramena, nas posledično lahko boli tudi v ledvenem delu ali pa če imamo prerezan trebuh zaradi operacije, to s časom tudi čutimo v križnem delu hrbtenice.


Samo poglejte majico, ki jo imate oblečeno in lahko predstavlja del fascije. Primite jo in jo povlecite stran od sebe. Sedaj pa poglejte kje vse so se naredile gube. Spredaj, zadaj, gor, dol v bistvu po celem telesu in ravno tako se odzove fascija, ko pride do kakršnekoli poškodbe na telesu.

Torej naloga fascije je, da tkiva med sabo drsijo ob enem pa jih povezuje...


Najboljša primerjava s fascijo je meni stretch folija. Odtrgamo manjši kos, ga primemo na dveh koncih in jo zelo nežno vlečemo na levo in desno stran. Folija se počasi razteguje in postaja še bolj prožna. Če pa se nam po nesreči zlepi, se moramo zeelooo potruditi, da jo spravimo narazen in jo ob temu ne pretrgamo. Na delu kjer je zlepljena pa je zelo toga in jo je težje razvleči.


Vsa ta zlepljena, toga in zategnjena fascija, ni več prožna, ne more več drseti in postane trda. V telesu povzroča napetosti ter bolečine, ki se lahko spremenijo v kronične bolečine.


Torej več kot se gibljem, bolje bom, a ne?

Ne, ni ravno tako. Ponavljajoči se gibi, povzročajo togost in zadebeljenost fascije. Saj telo nudi več podpore tistemu delu, ki je preobremenjen. Zato moramo vsak dan opomniti naše telo, da si želimo ravnovesje in ne otrdelost.


Ste že slišali kdaj za Amar Bharati-ja?

Nekega dne se je odločil, da bo držal roko nad svojo glavo v čast boginji Shivi. S časoma je njegova fascija tako otrdela, da roke ni mogel več spustiti in jo je držal v zrak kot kip svobode.

Sedaj pa pomisli, kaj nam dela enolično sedenje za računalnikom?!

To pomeni, da se moramo stalno gibati in to različno, da bi obdržali našo fascijo zdravo. Tako kot vedno poudarjajo, da moramo jesti raznoliko hrano, da prejmemo dovolj različnih hranil.


Gibanje nam omogoča oljenje notranjih tkiv, gibajmo se na čimveč različnih načinov in joga nam to omogoča!


NamasteComentários


Pomembne novičke
Zadnje novičke
Arhiv
Iskalnik
Sledi nam
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page