top of page

Vpliv zvoka, vibracij in tibetanskih posod na telo


Človek si pomaga najbolje sam – ko skrbi za telo in duha.

V času številnih diet, rekreativnih nasvetov in terapij se v svetu vse bolj uveljavlja tudi zvočna masaža.

Naš sluh in vsa naša čutila nikoli ne mirujejo, saj svet brez hrupa dandanes skoraj ne obstaja. Ker nas stalni hrup utruja, je toliko bolj pomembno, da kdaj pa kdaj zavestno prisluhnemo tudi bolj tihim tonom. Pri tem nam lahko pomagajo nežni toni zvočnih posod, ki nas obenem popeljejo v notranji mir in zadovoljstvo.

Svet je nastal iz velikega poka, torej iz zvoka, zato lahko rečemo, da vsak človek v sebi nosi svoj originalni zvok, ki se včasih malo izgubi. Disharmonija tega zvoka pa pripelje do disharmonije v življenju.

Vendar so to disharmonijo znali uravnavati že pred 5.000 leti z zvokom. Tako piše v indijskih Vedah, ki so najstarejši indijski sveti teksti in so nastali pred 3.000 do 5.000 leti. Vsa področja znanja imajo svoj izvor v Vedah. Vede in vedska znanost zajemajo glasbo, književnost, kemijo, fiziko, biologijo, matematiko, medicino in vse znanje, ki zadeva posvetni in duhovni svet.

V Indiji in Nepalu menijo, da je človek zdrav le, če harmonično vibrira. Če se vanj prikradejo slabi toni, zaide iz ravnovesja in harmonije ter zboli. Naravni zakon pa je, da celotno vesolje stremi k harmoniji.

Harmonični zvoki ter vibracije zvočnih posod vzbudijo v nas prazaupanje ter na najprijetnejši način umirijo dušo in celoten živčni sistem. Ob tem se zelo hitro doseže učinkovita sprostitev. Vsaka od bilijonov celic v našem telesu prek nežne vibracije zvočnih posod spet spozna svojo prvotno zasnovo in samozdravilni procesi se lahko začnejo pozitivno odvijati. Zvočni valovi v organizmu sprožijo določene odzive, ko potujejo skozi telo. Organizem pa se seveda odzove na zvočne valove in tresljaje, kar mu zagotavlja osnovo za izboljšanje zdravja.

Med zvočno masažo ob globoki sprostitvi nastaja nova pozitivno naravnana zavest telesa, podobno kot pri meditaciji. Ob tem pa imamo majhno prednost tudi neizurjeni v meditaciji, saj se s pomočjo zvoka in vibracije hitro 'odklopimo' in se prepustimo sproščenemu stanju.

Sproščeno stanje sprošča nevrone, sprošča zategnjene mišice in sprošča življenje. Celice v našem telesu so zvočni resonatorji, ki se lahko odzovejo na katerikoli zvok zunaj telesa.

Dobri učinki zvočnih vibracij seveda niso klinično dokazani – še. Vendar je dolga vrsta zadovoljnih uporabnikov tista, ki to potrjuje. Med njimi je tudi epileptik srednjih let. Pri epileptičnih napadih je značilno, da se pri osebi, ki doživi napad, pojavijo močni nenadzorovani krči, ki povzročijo tresenje celotnega telesa. Zaradi značilnih mišičnih krčev se po napadu pojavi utrujenost mišic. Seveda se z masažo ne da ozdraviti stanja, se pa močno olajša življenje. Napadi so se zmanjšali s treh tednov na tri mesece. Najlepše pa je bilo slišati, da ima končno sproščene mišice.

Ravno o takih učinkih govorijo bolniki s parkinsonovo boleznijo, saj vibracija deluje predvsem na živčno in mišično sprostitev.

Tudi gospod, ki se približuje spoštljivim 80. letom in je fizično aktiven ter velik ljubitelj kolesarjenja, je občutil očitno olajšanje v primeru zategovanja in krčenja mišic. Zvočna masaža z zvokom in vibracijo nežno sprosti zategnjene mišice. Znano je namreč, da so učinki zvočnih vibracij učinkoviti pri sproščanju mišic po športni aktivnosti in predvsem po stresnem obdobju.

Zvok zvočnih posod je zelo prijeten tudi otrokom, še posebej pa fizično doživetje vibracije posode ob dotiku s telesom. Zvok in vibracija jih zelo hitro sprostita, odpravita tremo, strahove … Otroci z različnimi sindromi se presenetljivo umirijo in osredotočijo.

Da ne govorimo o mamah, vzgojiteljicah, učiteljicah in vseh, ki dnevno doživljajo stres delovnega tedna.

Zvočna masaža se izvaja s polaganjem zvočnih vilic in posod na lahko oblečeno telo brez gumbov in zadrg. Z mesta, kjer je zvočna posoda (ali vilice) položena, se širijo vibracije zvoka, ki jih človek sliši ter fizično čuti po telesu, s čimer doseže določene posebne učinke. Vibracije v telesu odzvanjajo še 48 ur, zato je v naslednjih dneh treba popiti dovolj vode, da se iz telesa lahko odstranijo vsi toksini.

Da bi razumeli fizične učinke zvoka, moramo vedeti, da je zvok vibracija, ki se prenaša v obliki zvočnega valovanja. Zvočno valovanje se dobro prenaša predvsem v tekočem mediju. Ker voda predstavlja približno 70 do 85 odstotkov človekove telesne teže, se človeško telo ustrezno odziva na zvočne vibracije.

Ko kamen vržemo v mirno jezero, povzroči valovanje vode. To valovanje vidimo v enotnih, koncentričnih valovih, ki se razprostirajo po površini vode.

Ob tem pa vemo, da se voda odziva na pozitivne vibracije, kar lahko tudi občudujemo na fotografijah nemškega raziskovalca resonanc in fotografa Aleksandra Lautwasserja. Prav tako je japonski raziskovalec Masaru Emoto, ki je 20 let snemal zamrznjene kristale vode, dokazal, kako negativni in pozitivni dejavniki vplivajo na obliko zamrznjene vodne snežinke.

Ljudje po končani zvočni masaži pogosto govorijo o zadovoljstvu, spokojnosti, notranjem miru in motivaciji za nove naloge. Zvočna masaža kot komplementarna metoda hitro vodi v stanje sprostitve in krepi samozdravilne moči. Sprostitev in izkušnje zadovoljstva, blaginje, vedrine in zdravja so tesno povezani. Zvočna masaža lahko to učinkovito podpira in s tem spodbuja pogoje za učenje, reševanje težav in harmonično življenjsko ravnovesje.

In če vse to vemo, vemo tudi, da nežno ubrani zvoki tibetanskih posod harmonično vplivajo na velik del našega telesa in duha, zato mu lahko večkrat privoščimo takšno razvajanje z zvočno masažo, saj kot smo rekli na začetku, najbolje si pomagamo sami.

Refleksna masaža z zvočnimi vilicami in tibetanskimi posodami

Pripomore h globoki sproščenosti telesa, uma in duha. Pri zvočni masaži zvočne vilice in posode polagamo na lahko oblečeno telo.

Z mesta, kjer je zvočna posoda (ali vilice) položena, se širijo vibracije zvoka, ki jih slišimo ter fizično čutimo po telesu. Posode med igranjem premikamo po telesu, s čimer dosežemo določene posebne učinke.

Naš sluh in vsa naša čutila nikoli ne mirujejo, saj svet brez hrupa dandanes skoraj ne obstaja. Ker nas stalni hrup utruja, je toliko bolj pomembno, da kdaj pa kdaj zavestno prisluhnemo tudi bolj tihim tonom.

Pri tem nam lahko pomagajo nežni toni zvočnih posod, ki nas obenem popeljejo v notranji mir in zadovoljstvo. Vabljeni!

https://www.svetloba.si/znanja/vpliv-zvoka-in-vibracije-tibetanskih-posod-na-telo

Pomembne novičke
Zadnje novičke
Arhiv
Iskalnik
Sledi nam
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page