top of page

Borovnice - spadajo med najmočnejši antioksidant


Začetek poletja je definitvno čas gozdnih borovnic. Ste se že sprehodili po gozdu in pogledali naokoli kako bogato so nas letos razveselile borovnice? Meni je najbolj všeč, ko se sprehodim čez bližnji gozd in se moj sprehod zavleče za eno uro, vse kar pa imam za pokazat je vijolično obarvan jezik...

Torej kje najdemo borovnice?

Borovnice najbolje rastejo in uspevajo na sončni legi gozdov, v kisli zemlji, ki je bogata s humusom. Zaradi plitevega koreninskega sistema potrebujejo dovolj vlage. V kolikor sami ne veste, kje nabirati borovnice, sem prepričana, da poznate kakšnega prijaznega sorodnika ali soseda, ki vam bo zaupal kje najti kotiček v gozdu za nabiranje borovnic. Nikakor pa ne pozabite, da je zaščita pred klopi in komarji obvezana.

Zakaj so borovnice tako učinkovite?

Ja, obožujem borovnice, tudi gojene ampak čez prave gozdne borovnice je ni. Zato si jih vsak začetek poletja privoščim kolikor se le da saj vem, da so polne antioksidantov, ki zavirajo tvorbo prostih radikalov in preprečujejo številne sodobne bolezni. Američani imenujejo plodove borovnice tudi »jagode za možgane ali zdravje«, saj vsebujejo ogromno hranilnih snovi in toliko antioksidantov, kolikor jih premore petkratna količina jabolk, bučk, brokolija ali korenja. Poleg tega vsebujejo tudi velike količine rastlinskih hranilnih snovi, zlasti antocianina – bolj kot je borovnice temna, več antocianina vsebuje..

Kaj so antioksidanti in kje jih najdemo?

Antioksidante najdemo v običajni raznovrstni prehrani in prehranskih dopolnilih. Vitamini iz skupine C so topni v vodi in se zato presnavljajo hitreje kot tisti iz skupin A, in E, ki so topni v maščobah.

Dejstvo pri temu pa je, da vitamini A in E v telesu ostanejo dlje časa, medtem ko je potrebno zalogo vitaminov skupine C redno obnavljati.

  • Vitamin A najdemo v korenju, paradižniku, jajcih, ribjem olju, mleku, rumenem sadju in zelenjavi ter zeleni zelenjavi.

  • Vitamin C najdemo v borovnicah, ribezu, agrumih, meloni, kiviju, jagodah, ananasu in ostalem sadju, peteršilju, ohrovtu, cvetači, paradižniku, špinači, papriki in ostali zelenjavi.

  • Vitamin E najdemo v hladno stiskanih rastlinskih oljih, oreščkih, otrobih, žitih, stročnicah, špinači.

  • Selen najdemo v žitaricah, ribah in morskih sadežih, jajcih in mesu ter mleku.


Vaja Levček

Da pa ne boste jezika kazali samo zato, da bodo drugi videli koliko borovnic ste pojedli, naredite kratko vajo obrazne joge. Jezik naj gre čim bolj iz ust, obenem glasno izpihnete "aaaaaa". To poleg borovnic dodatno uravnava presnovo in čisti celoten prebavni sistem. V kolikor ob tem še močno razprete oči, se dodatno potencirajo tudi jetrne razstrupljevalne funkcije.

Antioksidanti v pomoč naši koži

Antioksidanti pa so pomembni še za nekaj! Ste že opazili, da jih vedno več omenjajo v kremah? Ja, antioksidnati so tisti, ki tudi poskrbijo, da naša koža lepše zgleda, spodbujajo naravno porjavitev, nastajanje kolagena in ščitijo pred opeklinami.


Vitamin C je hidrofilen antioksidant, ki spodbudi nastajanje kolagena in prepreči, da bi se ta razgradil. Zavira nastajanje kožnega pigmenta (melanina), zaradi česar se pogosto uporablja za posvetlitveni učinek na koži.


Kot smo videli iz zgornjih seznamov so borovnice polne vitamina C zato hitro v gozd in napolnit zaloge s tem čudovitim vijoličnim vitaminom zdravja za našo kožo.


Če pa ob polni zalogi antioksidantov naredimo še trening Juicy Face Lifting

imamo toliko večji učinek.


Tako ste po sprehodu v gozdu in s polnimi želodčki borovnic, pripravljeni in

vabljeni na trening Juicy Face Liftinga saj bo tvoj obraz naravnost zasijal.

Objem Blanka

Pomembne novičke
Zadnje novičke
Arhiv
Iskalnik
Sledi nam
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page