Jeza povzroča škripanje, pokanje ali bolečine v čeljustnem sklepu

March 1, 2020

 

Jeza povzroča škripanje, pokanje ali bolečine v čeljustnem sklepu

Je tudi vam kdaj zobozdravnik rekel, 

 

"da imate napeto čeljust, da je to preveč jeze ter da to ni dobro za vaše zobe. 

 

Mene je ta komentar vedno razjezil, kaj pa on ve, jaz pa res nimam nič jeze v sebi, žalost že, te je veliko, jeze pa res ne. Pa vendar je vsa ta reakcija izražala eno samo jezo. S časom in delom na sebi ter počasnim spoznavanjem, da je žalost pri ženskah, prikrita jeza, sem ozavestila, da je v meni veliko jeze in napetosti, ki jo je potrebno transformirati preden ona definira mene.

 

"Vedno bolj sem opažala, da se je vsa napetost v tele su izrazila tudi v čeljustnem sklepu. 

 

V življenju sem si vedno želela napredka in rasti, zato sem se tudi odločila še za izpopolnjevanje v refleksoterapiji in kitajski tradicionalni medicini. V tem času pa sem ugotovila, da to področje kaže na jetrno energijo, kjer so doma jeza, trma in zakrčenost.

 

In tako se je zaključil krog, ko lahko rečem hvala mojemu zobozdravniku za njemu nepomembno opazko, meni pa odkrivanje drugih dimenzij.

 

Torej jeza, trma in zakrčenost se nam kažejo tudi v naši čeljusti. Trdi čeljusti, zakrčeni čeljusti, boleči čeljusti, pokajoči čeljusti in velikokrat s škripanjem z zobmi. In ko ugotovimo, da se to tudi nam dogaja smo že na odlični poti, saj smo ozavestili čustvo, ki ga ne znamo pravilno izražati, ker so nas tako naučili. 

Deklice se je ponavadi še posebej učilo, da morajo biti bolj umirjene in tihe, da ne smejo preveč izražati svojega mnenja in čustev. Ali pa smo imeli starše, ki niso dopuščali drugega menja in je bilo potrebno poslušati samo njih. 

 

"Ja in kaj če imam svoje mnenje in ga ne smem izraziti?! 

 

Potem vse v meni kriči in se jezi, ker jaz pa imam nekaj za povedat - vendar tega ne povemo na glas in vsa ta jeza, agresija in napetost tli