top of page

Čuječnost - osredotočanje umaZahteve sodobnega življenja nas včasih prisilijo, da počnemo več stvari hkrati – rezultat je seveda, da ničesar ne opravimo s polno zavestjo, naša pozornost je razdrobljena in hitro izgubimo pozornost. Redna meditacija nam pomaga, da naš pristop spet postane zbran, da se mirno posvetimo vsakemu posameznemu trenutku z vso pozornostjo.


Vsak v svojo smer

Joga uči, da um pogosto deluje v dveh nasprotnih smereh –

centrifugalno in centripetalno


Centrifugalna sila energijo vleče proč od središča proti obrobju,

kjer se razprši in izgubi svojo moč. Prav tako se dogaja, ko dovolimo, da našo pozornost prevzame navezanost na posvetne stvari, ko se oklepamo negativnih čustev in predsodkov in ko se vse skušamo postoriti hkrati. Če se razdajamo, ne da bi se vmes zbrali in vnovič osredotočili svojo pozornost, nam črpa energijo in posušimo se kot voda na vročem pesku. Tako se na koncu počutimo izčrpani in neizpolnjeni.

Takšno zapravljanje vitalnih sil vodi k stresu, izčrpanosti in nazadnje bolezni.


Centripetalna sila je energija, ki teče z obrobja proti sredini.

To se dogaja, ko zaznavamo dražljaje s površja telesa in jih zavestno zapišemo v možganih. Vse priprave na meditacijo črpajo energijo nazaj v naš osrednji jaz, v globok zbiralnik oziroma skladišče.

Če porabljamo to energijo, se na življenje lahko odzivamo polno, zavestno, zbrano, prisotno in ljubeče ter vsaki nalogi posvetimo vso svojo pozornost.
Usmerjena pozornost

Vse odnose bi lahko zelo preprosto opisali kot izmenični tok, ki potuje med

subjektom (mano) in objektom (tabo).

Ta tok mora biti strnjen in nerazpršen, sicer odnos ne more biti

krepčilen in ustvarjalen.

Jogisti temu rečejo ekagrata - eno-točkovnost, to pomeni

zbiranje pozornosti z obrobja in njeno usmerjanje v določen predmet.

Ekagrata je ritmičen, dvosmeren umski proces, podoben telesnemu procesu vdihovanja in zdihovanja zraka, pa tudi čustvenemu procesu sprejemanja občutkov in ustreznega odziva nanje. Redkokdaj se popolnoma zavedamo, koliko energije porabimo za dolgoročno navezanost, upe, strahove, načrte in zamere, ki nas vežejo na preteklost in prihodnost in nam preprečujejo,

da bi polno živeli.


Spoprijemanje z zahtevami življenja

Sodobna tehnologija nam omogoča, da počnemo več stvari hkrati.

V pisarni poslušamo navodila, pišemo na računalnik in telefoniramo, pri tem pa zlahka pozabimo del navodil, se zmotimo pri pisanju in ne znamo odgovoriti sogovorniku na telefonu.

Podobno nam energijo lahko razpršijo težave doma – raztreseno odgovarjamo na otrokova vprašanja, ko vozimo avtomobil v gostem prometu, jezni smo, ker smo prepozni na sestanek, pozabimo kupiti kruh. Čim bolj znamo sprostiti energijo ki je vezana v negativnih čustvih in miselnih vzorcih,

tem laže se bomo soočili z napornim vsakdanjikom.


Za lažjo osredotočenost ti bo v pomoč izvajanje meditativne tehnike AUM.

ali

Vabljen/a, da si rezerviraš svoje mesto na

ki te bo popeljala v meditativno stanje in s tem omogočila bolj polno življenje.


Comments


Pomembne novičke
Zadnje novičke
Arhiv
Iskalnik
Sledi nam
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page